OX2 käynnistää 700 miljoonan euron tuulivoimainvestoinnin Pohjanmaalla

Uusiutuvan energian yhtiö OX2 on ilmoittanut sijoittavansa noin 700 miljoonaa euroa kahteen uuteen tuulivoimapuistoon Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla. Kyseessä on Suomen kaikkien aikojen suurin uusiutuvan energian investointipäätös sekä samalla suurin alan investointi Pohjoismaissa vuoden 2022 jälkeen. Rakentaminen käynnistyy välittömästi Isojoen ja Karijoen kuntien alueelle sijoittuvassa Rajamäenkylän tuulipuistossa sekä Halsuan kunnan Honkakankaan tuulipuistossa.

Rajamäenkylän tuulipuistoon tulee 54 tuulivoimalaa ja Honkakankaalle 16, eli yhteensä 70 uutta voimalaa. Puistojen yhteenlaskettu nimellisteho on 472 megawattia (MW). Hankkeiden on määrä valmistua vuoteen 2027–2028 mennessä. Valmistuttuaan puistot tuottavat arviolta 1,6 terawattituntia (TWh) sähköä vuodessa, mikä vastaa noin kahta prosenttia Suomen nykyisestä vuotuisesta sähköntuotannosta. Uusi kapasiteetti on siis merkittävä lisäys Suomen sähköjärjestelmään.

Investointi on huomionarvoinen myös siksi, että se on ensimmäinen näin mittava tuulivoimahanke Suomessa pienen tauon jälkeen. Tuulivoimaloita rakennettiin viime vuonna edelleen runsaasti, mutta uusia investointipäätöksiä ei juuri julkistettu vuonna 2023 korkojen nousun hillittyä hankkeita. Nyt ilmoitettu OX2:n hanke katkaisee hiljaiselon ja osoittaa, että suuria projekteja saadaan jälleen liikkeelle. Yhtiön mukaan Suomesta löytyy erinomaiset edellytykset uusiutuvan sähköntuotannon kasvattamiseen. “Uskon investointipäätöksemme olevan rohkaiseva viesti myös sähkönkulutusinvestointeja suunnitteleville toimijoille”, toteaa OX2 Finlandin maajohtaja Veli-Pekka Alkula.

Myönteinen signaali teollisuushankkeille

OX2:n edustajan mainitsemilla “sähkönkulutusinvestoinneilla” viitataan esimerkiksi teollisiin hankkeisiin, jotka tarvitsevat paljon sähköä – kuten vihreän vedyn tuotantoon suunnitellut elektrolyysilaitokset ja biojalostamot. Suomessa on vireillä lukuisia vetyhankkeita ja biopolttoaineiden tuotantolaitoksia osana vihreää siirtymää. Näiden toteutuminen edellyttää mittavasti kohtuuhintaista puhdasta sähköä, joten suuret uusiutuvan energian lisäinvestoinnit ovat niille elintärkeitä. OX2:n tuulivoimapäätös antaakin alalle positiivisen signaalin: uusi kapasiteetti tukee osaltaan myös vetytalouden ja biopolttoainetuotannon kasvua luomalla lisää päästötöntä sähkönsaantia.

Myös datakeskukset kuuluvat sähköä paljon kuluttaviin investointeihin, ja viime aikoina Suomi on houkutellut useita kansainvälisiä palvelinkeskushankkeita. Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan Suomessa on parhaillaan vireillä noin kymmenen miljardin euron edestä uusia datakeskusprojekteja eri puolilla maata. Esimerkiksi Google laajentaa Haminan suurta datakeskustaan miljardin euron investoinnilla, mikä nostaa yhtiön kokonaisinvestoinnit Suomessa yli 4,5 miljardiin euroon. Googlen mukaan “Hamina ja Suomi ylipäätään ovat hyviä paikkoja datakeskukselle. Täällä on todella vakaita sähköverkkoja ja vakaa yhteiskunta”.

Useiden datakeskustoimijoiden päätös sijoittaa Suomeen kertookin luottamuksesta Suomen vakaaseen ja turvalliseen investointiympäristöön. Vakaa yhteiskunta, luotettava sähköverkko sekä puhdas ja edullinen energia ovat valtteja, joilla Suomi on onnistunut houkuttelemaan suuria kansainvälisiä teollisuusinvestointeja.

Tuulivoiman kasvu jatkuu tauon jälkeen

Suomen tuulivoimatuotanto on kasvanut viime vuosina nopeasti. Viime vuonna tuulivoimalla katettiin 18,2 % maassa kulutetusta sähköstä, ja tuulivoima nousi kolmanneksi suurimmaksi sähköntuotantomuodoksi – lähes vesivoiman rinnalle.

Vuonna 2022 ala teki ennätyksen: uutta kapasiteettia rakennettiin peräti 2 430 MW, mikä kasvatti tuulivoiman kokonaiskapasiteetin vuoden 2022 lopussa noin 5,7 gigawattiin. Vuonna 2023 rakentaminen jatkui toiseksi vilkkaimpana kautta historian; vuoden lopussa toiminnassa oli jo 1 601 tuuliturbiinia, yhteisteholtaan 6 946 MW. Tuulivoima on näin vakiintunut yhdeksi Suomen energiantuotannon kulmakivistä.

Vuoden 2024 aikana Suomeen valmistui uusia tuulivoimaloita yhteensä 235 kappaletta ja 1414 megawattia, kun edellisvuonna investointipäätöksissä oli notkahdus. Korkea inflaatio ja kohonneet korot heikensivät tuulivoimahankkeiden kannattavuutta, mikä jarrutti uusien projektien lukkoon lyömistä. Tuulivoiman kokonaiskapasiteetti kasvoi viime vuoden aikana peräti 20 prosenttia. Suomessa oli vuoden 2024 lopussa yhteensä 1835 tuulivoimalaa ja 8358 megawattia tuulivoimakapasiteettia.

Uusien rakentamispäätösten taustalla vaikuttaa sähkön kysynnän jatkuva kasvu, joka lisää investointien tarvetta. Kantaverkkoyhtiö Fingrid arvioi Suomen sähkönkulutuksen jopa kaksinkertaistuvan vuoteen 2035 mennessä noin 160 TWh:iin. Merkittävin syy ennusteeseen on teollisuuden, vetytuotannon ja datakeskusten sähkönkäytön nopea lisääntyminen. Kysyntäloikka asettaa paineita sähköntuotannon laajentamiselle. Tuuli- ja aurinkovoiman kapasiteettia kasvatetaan lähivuosina voimakkaasti, ja myös uutta ydinvoimaa tarvitaan pitkällä aikavälillä vastaamaan tarpeeseen.

Asiantuntijoiden mukaan Suomi tarvitsee edelleen miljardiluokan energiainvestointeja, jotta sähköä riittää tuleville vetytehtaille, biojalostamoille, datakeskuksille ja muille energiasyöpöille hankkeille. OX2:n nyt julkistama tuulivoimaprojekti on tästä hyvä esimerkki: se osoittaa, että investointien edellytykset ovat olemassa myös haastavampina aikoina. Näin Suomi pysyy kestävällä kasvu-uralla ja kykenee tarjoamaan puhdasta sähköä uusille teollisuushankkeille myös tulevaisuudessa.

Lue lisää: